top of page

Welke soort belastingen zijn er eigenlijk?









Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting. Van btw-aangifte tot loonheffingen. Als ondernemer heb je te maken met verschillende soorten belastingen. Heb jij een eigen zaak en wil je weten wat je van de Belastingdienst kunt verwachten? In dit artikel zetten we de belastingen voor ondernemers op een rij, zodat jij weet hoe je kunt voldoen aan je fiscale verplichtingen.

Inhoudsopgave

Belastingaangifte voor bedrijven en ondernemers Bedrijven betalen andere belastingen dan particulieren. Welke van toepassing zijn op jouw onderneming, ligt aan de aard van je werkzaamheden en de rechtsvorm van je onderneming. Zo werkt het voor dienstverleners net even anders dan voor ondernemers die producten verkopen en inkopen. En voor eenmanszaken zijn de regels en mogelijkheden anders dan een nv of bv. Een ding dat voor alle ondernemers geldt: het is altijd verplicht om een boekhouding bij te houden en belastingaangifte te doen. Ook is het belangrijk dat je op tijd belasting betaald, want anders kun je een boete krijgen.

Ben je een bedrijf voor de Belastingdienst? Allereerst moet je rekening houden met of de Belastingdienst je als bedrijf ziet. Hier zijn eisen aan verbonden. Ziet de Belastingdienst jou niet als bedrijf? Dan geef je je inkomsten op als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Ben jij voor de belastingdienst wel een ondernemer? Dan moet je rekening houden met de volgende soorten belastingen.

  • de omzetbelasting (btw)

  • vennootschapsbelasting

  • inkomstenbelasting

  • loonbelasting en premie volksverzekeringen (als je personeel hebt)

Omzetbelasting (btw) De omzetbelasting of btw (belasting toegevoegde waarde) is de belastingvorm waarmee je het meest te maken krijgt. Btw is een echte consumentenbelasting: het wordt doorberekend aan de eindgebruiker. Als bedrijf hoef je geen btw te betalen. Jij rekent de btw aan de klant, de klant betaalt de belasting aan jou en jij betaalt het weer aan de Belastingdienst. Vergeet de btw nooit op de factuur te zetten, anders betaal je het uit eigen zak. Andersom werkt het zo. Heb jij iets gekocht voor je bedrijf waarvoor je btw moest betalen? Denk aan een nieuwe laptop, tablet of zelfs maar een notitieblok of potlood? Dan vraag je deze belasting terug bij je btw-aangifte. Je bent immers geen consument. Tip: probeer onze gratis online btw-calculator eens uit.

Vennootschapsbelasting Heb jij geen eenmanszaak of vof? Dan komt er nog een andere belasting om de hoek kijken: de vennootschapsbelasting. Deze belasting regel je nog vóór de inkomstenbelasting. Vennootschapsbelasting is bedoeld voor de rechtsvormen bv, nv en coöperatie. Belastingtechnisch werken bij dit type ondernemingen nét even anders dan bij een eenmanszaak. Is er bij jouw onderneming sprake van vennootschapsbelasting? Dan raden we je aan om een boekhouder in te huren. Die weet precies waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld weten dat wanneer je dividend uitkeert aan aandeelhouders daar dividendbelasting bij komt kijken.

Inkomstenbelasting Ook ondernemers betalen loonbelasting. Hiervoor zet je zelf een deel van je ‘loon’ opzij. De gouden regel die veel zzp’ers en ondernemers aanhouden is minimaal 50%. Wanneer je voor een werkgever werkt, wordt dit deel al voor je ingehouden en zie je het dus niet terug op je bankrekening. Op dit gebied wordt er van de ondernemer een iets proactievere houding verwacht: je geeft bij de Belastingdienst zelf aan hoeveel je moet betalen en zorgt ervoor dat de betaling ook werkelijk op tijd gedaan is. Benieuwd hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er moet betalen? Voor de inkomstenbelasting zijn er als ondernemer verschillende voordelen te behalen, zoals heffingskortingen en vrijstellingen. Om hiervan gebruik te maken, zit je vaak vast aan een urencriterium. Heb jij een zeer lage omzet? Dan kun je misschien gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). In sommige gevallen kun je de btw ook verleggen naar de afnemer, bijvoorbeeld wanneer je zaken doet met het buitenland.

Dividendbelasting De fiscus heft dividendbelasting over de opbrengst van aandelen en winstbewijzen. Sinds enkele jaren bedraagt dit tarief 15 procent van die opbrengst. Een vennootschap die dividend uitkeert, is verplicht de dividendbelasting in te houden en aan de Belastingdienst te betalen.

Loonbelasting en de premie volksverzekeringen Heb je medewerkers in dienst? Dan krijg je te maken met loonbelasting en de premie volksverzekeringen. Deze vormen samen de loonbelasting. Als werkgever moet jij deze loonbelasting inhouden op het loon van de medewerker.

25 weergaven
bottom of page