top of page

Winst, hoe meer hoe beter?Hoera, je maakt winst! Het is vast geen probleem om hier een bestemming voor te vinden, maar wat is het verstandigst om te doen, op de korte en de lange termijn? Acht nuttige dingen die je kunt doen met je winst.

Inhoudsopgave

Zo min mogelijk belasting over betalen Over winst betaal je winstbelasting. Maak je fiscale winst daarom zo klein mogelijk, door alle aftrekposten te benutten. Als je nog onder de starterscriteria valt, kun je jouw opstartkosten willekeurig afschrijven. Doe dit dus in een jaar dat je winst maakt. Admi-Account kan je helpen alle regelingen te benutten, zodat jouw fiscale winst zo klein mogelijk wordt. Met je zakelijk vermogen je dromen uit laten komen? Sparen voor je bedrijf of je pensioen? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Jezelf een salaris geven In principe is alle winst uit je eenmanszaak jouw eigen vermogen en staat het je vrij deze tot op de laatste euro op te maken. Toch is het verstandig jezelf een vast salaris te geven. Daar kun je jouw levensstijl op aanpassen. Meevallers bewaar je dan voor mindere maanden. Bereken dus goed hoeveel van de winst je jezelf als salaris wilt uitkeren. Je kunt ook Admi-Account hierbij om hulp vragen.

Een appeltje voor de dorst aanleggen Hoeveel je achter de hand moet houden, is afhankelijk van veel factoren, zoals in hoeverre je op doorlopende opdrachten kunt rekenen en of je afhankelijk bent van één opdrachtgever. Maar in het algemeen is het verstandig om een buffer van ten minste drie maanden (de doorlopende kosten van je bedrijf + maandsalarissen) aan te houden. Zo overleef je een slecht seizoen, een gebroken been of een familiecrisis zonder dat jouw bedrijf eraan ten onder gaat. Drie maanden zouden je ook voldoende tijd moeten geven om nieuwe opdrachtgevers te zoeken of je strategie te heroverwegen. Jouw spaargeld valt voor de fiscus in box 3. In 2023 ligt het heffingsvrij vermogen in box 3 op € 57.000 zonder fiscale partner en € 114.000 met fiscale partner. Is je vermogen dus niet hoger dan het heffingsvrij vermogen, dan betaal je hierover geen belasting.

Risico verminderen Een ongeluk waardoor je je werk niet meer kunt uitvoeren. Daar wil je niet aan denken, maar het kan iedereen overkomen. Als jouw bedrijf een gezonde winst maakt, kan het daarom raadzaam zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) te overwegen, of je huidige aov te upgraden. Zo hoef je je levensstandaard niet (al te veel) te verlagen als je niet meer kunt werken. Maak je echt al langere tijd winst? Dan is het misschien tijd om te gaan investeren. In jezelf, je bedrijf, in anderen of in groei.

Investeren in jezelf De rente op spaargeld is nog steeds erg laag. Je kunt jouw winst daarom beter investeren. Ten eerste in jezelf en je bedrijf: doe die cursus, schaf die goede computer aan waarmee je sneller kunt werken, laat eens een professionele website bouwen of neem zonnepanelen zodat jouw energiekosten in de toekomst omlaag gaan. Tip: Als je gaat investeren in bedrijfsmiddelen kun je mogelijk profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Investeren in anderen Je kunt natuurlijk (met een adviseur) gaan beleggen, maar leuker is het om te investeren in andere ondernemers. Bij crowdfunding krijg je al snel 5 of 6 procent rente op jouw investering, bovendien steun je zo de Nederlandse economie. Je hebt als winstmakende ondernemer kijk op de markt, dus je kunt een mooi project uitkiezen om jouw geld in te steken. Maar let op: beleggen en investeren in crowdfunding zijn niet 100 procent risicovrij. Doe het daarom alleen als je al een goede buffer en een spaarpot voor je oude dag hebt.

Groeien Je maakt winst. Dit betekent dat je een succesvol bedrijfsplan hebt bedacht en kunt uitvoeren. Je kunt je bedrijf nu laten groeien. Overweeg een werknemer aan te nemen, je activiteiten uit te breiden of een grotere afzetmarkt aan te boren.


Veelgestelde vragen

Wat kan ik het beste doen met mijn winst?

Wat je het beste kunt doen met je winst, hangt af van verschillende factoren, zoals jouw persoonlijke financiële situatie, het type bedrijf dat je hebt en jouw doelen op de lange termijn. Hier zijn enkele suggesties:


Hoe verlaag ik mijn winst

  • Als je een bedrijf hebt, is het verstandig om een deel van de winst te herinvesteren om het bedrijf te laten groeien en zo min mogelijk belasting te betalen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je nieuwe apparatuur koopt, marketingstrategieën verbetert of personeel inhuurt om het bedrijf uit te breiden.

  • Als je een eenmanszaak of vof hebt, je maakt veel winst en valt niet meer onder de starterscriteria, dan kan het verstandig zijn om een bv op te richten. De belasting op de winst heet vennootschapsbelasting (vpb). Over de winst tot 200.000 euro draagt de bv 19% vpb af. Voor winst boven 200.000 euro is het tarief in 2023 25,8%.

  • Als je schulden hebt, kan het verstandig zijn om een deel van de winst te gebruiken om deze af te lossen. Hierdoor verminder je de rentelasten en verbetert jouw financiële positie op de lange termijn.

  • Het kan ten slotte verstandig zijn om een deel van de winst te sparen voor onverwachte uitgaven of noodgevallen. Op deze manier heb je een financiële buffer om onverwachte tegenvallers op te vangen.

  • Als je meer rendement wilt halen uit jouw winst, kan het verstandig zijn om te beleggen. Houd er rekening mee dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat je alleen geld moet beleggen dat je op lange termijn niet nodig hebt. Laat je in ieder geval hierbij goed adviseren en spreid je beleggingen.

20 weergaven

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page