top of page

De DGA en zijn BV in 2023

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2023Wat is een bv?

Om te weten hoe dividenduitkering vanuit een bv precies werkt, is het belangrijk om te weten hoe een bv in elkaar zit. Het is namelijk zo dat een bv niet per se werknemers hoeft te hebben. Veel ondernemers kiezen puur om fiscale redenen voor deze rechtsvorm: je kunt je winst aan jezelf uitkeren. Een bv (besloten vennootschap) heeft vaak meerdere aandeelhouders, onder wie soms de oprichter van de bv zelf.


Een bv heeft vooral voordelen: je bent als ondernemer niet persoonlijk verantwoordelijk of aansprakelijk voor schulden van het bedrijf. Daarnaast betaal je minder belasting over je winsten. Over de eerste € 200.000 winst betaalt de bv 19% belasting, over het meerdere 25,8%. Dat is aardig laag vergeleken met de inkomstenbelasting.


Hoe krijg je geld van je bv naar privé?

Waar de winsten van een eenmanszaak direct onder de inkomstenbelasting vallen, zit dat bij een bv net even anders. Je moet namelijk eerst je winsten naar je privérekening krijgen voordat je er persoonlijk over kunt beschikken. Dat kan door middel van het verplichte dga- salaris, het uitkeren van dividend en een werkkostenregeling. Daarnaast kun je ook nog zakelijk lenen van je bv.


Uitkeren dga salaris (verplicht)

Als je als ondernemer 5% of meer van de aandelen in je bezit hebt, ben je officieel dga. Dga’s krijgen allereerst te maken met het verplichte dga-salaris. Daarvoor is een minimum ingesteld: € 51.000 per jaar. Meer mag, minder (meestal) niet. Er is een toptarief van 49,50% voor inkomens vanaf € 73.031. Daaronder bedraagt het tarief 36,93%.


Dividenduitkering

Heeft jouw bv meer dan € 51.000 bruto winst behaald en wil je jezelf meer uitbetalen? Pas als het verplichte dga-salaris is uitgekeerd, mag je dividend uitkeren. Dga’s houden hun verplichte salaris vaak zo laag mogelijk, omdat je over je dividend minder belasting betaalt dan over je salaris.


Werkkostenregeling

Naast het verplichte salaris en de dividenduitkering is er nog de werkkostenregeling. Het gaat hier niet om grote bedragen: normaal gesproken ligt het maximumbedrag hiervoor op € 2400 per jaar. De werkkostenregeling is een vergoeding voor zowel directeur als werknemers en is onbelast. Dit kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld apparatuur die nodig is, zoals een tablet of mobiele telefoon. Maar ook kerstpakketten en andere cadeaus vallen hieronder.


Zakelijke lening

Tot slot kun je een zakelijke lening met de besloten vennootschap afsluiten. Deze moet wel altijd terugbetaald worden en komt ook in de aangifte inkomstenbelasting te staan. De bv zelf zet deze in de aangifte vennootschapsbelasting. Op 13 september 2022 is de wet excessief lenen aangenomen. Dat betekent dat dga’s en hun partners nog maximaal € 700.000 onbelast mogen lenen van de bv.


De huidige regels rondom dividendbelasting

In de afgelopen jaren zijn er veel wijzigingen geweest rondom belastingheffing. Zo zijn belastingen verhoogd, verlaagd, verdwenen en weer teruggekomen. Hoe het op dit moment zit met de belasting die je betaalt wanneer je dividend uitkeert?


Eerst: vennootschapsbelasting

Over de winst van je bv betaal je allereerst vennootschapsbelasting (vpb). De belasting gaat omhoog naarmate de winst groeit, met een grens van € 200.000. Hieronder zie je hoe dit er in 2022 uitzag en hoe het er dit jaar uitziet:

Jaar

Belasbaar bedrag

Tarief

2022

t/m €395.000

15,0%

2022

boven €395.000

25,8%

2023

t/m €200.000

19,0%

2023

boven €200.000

25,8%

Je ziet dat het grensbedrag voor het lage tarief bijna is gehalveerd en ook dat het percentage is verhoogd.


Daarna: inkomstenbelasting

Na de vennootschapsbelasting kun je je geld naar privé uitkeren, zoals hierboven omschreven. Dus eerst via het verplichte dga-salaris, zoals we hierboven al noemden. Daarover betaal je gewoon inkomstenbelasting.


Tot slot: dividendbelasting

Na het verplichte dga-salaris kun je jezelf dus dividend uitkeren. Ook daarover betaal je dus 19% belasting, die de bv als voorheffing inhoudt en afdraagt aan de belastingdienst. Als dga kun je dit via de aangifte inkomstenbelasting verrekenen in box 2.


Rekenvoorbeeld

Hoe dit er in de praktijk uit ziet? Laten we daar eens naar kijken met een brutowinst van bijvoorbeeld € 100.000. Een voorbeeld voor 2023:


Brutowinst: € 100.000 Vpb: 19% € 19.000


Winst na vpb: € 81.000 Dividendbelasting (box 2) 26,9% € 21.789


Netto in privé € 59.211


Wanneer is het fiscaal aantrekkelijk om jezelf dividend uit te keren?

Goed, dan even terug naar het onderwerp van dit artikel: want wat wordt er dan anders? Allereerst de tarieven in box 2. De komende jaren gaan die namelijk verder veranderen. In 2024 komen er al wijzigingen aan en vanaf 2025 gaat er waarschijnlijk zelfs een ingewikkelde regeling gelden. Dat heeft te maken met het afbouwen van de heffingskorting. Hierdoor kan het slim zijn om minder dividend uit te keren of juist even helemaal uit te stellen. Vooruit plannen is hier erg belangrijk om de belasting over je dividenduitkering zo laag mogelijk te houden.


Wanneer kun je beter geen dividend uitkeren?

Het belastingpercentage voor het uitkeren van dividend is op dit moment 26,9%. Dit gaat volgend jaar verlaagd worden naar 24,5%. Daarom kan het voordeliger zijn om even te wachten met dividenduitkering tot wanneer het percentage gunstiger is.


Lenen van de bv voor de directeur-grootaandeelhouder in 2023

Dan nog iets waar je rekening mee moet houden: de dga kan dit jaar niet meer zomaar geld lenen van de bv. Dit is vastgesteld in de wet excessief lenen. De grens wordt getrokken bij € 700.000, met uitzondering van een lening voor een eigen woning. Tot dat bedrag wordt over het leenbedrag geen heffing ingehouden. Alles daarboven wordt belast met 26,9% in box 2.

16 weergaven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page