top of page

5 boekhouding valkuilen waar jij niet in wilt trappen bij de start van jouw bedrijf

Hoera, je gaat starten met je bedrijf! Een nieuwe spannende stap waarbij je ongetwijfeld ontzettend veel gaat leren. Één van die nieuwe zaken is voor veel ondernemers de boekhouding. En dat is dan ook meteen niet bepaald de leukste…


1. Beginnen met je administratie in Excel?

Misschien wel de meest gemaakte beginnersfout: het starten met het bijhouden van de administratie in Excel. Natuurlijk, het is een lekker laagdrempelige en goedkope oplossing voor als je net start. Maar geloof me: daar word je op de lange termijn niet blij van. Er zijn tegenwoordig heel veel boekhoudprogramma’s die jou het leven een stuk makkelijker kunnen maken.

Een boekhoudprogramma geeft je structuur en in tegenstelling tot Excel bespaart dit je veel fouten en werk je er een stuk sneller mee. Denk alleen al aan het automatisch kunnen maken en versturen van facturen. Staan ze meteen goed in je administratie! Er gaat een wereld voor U open. 


2. Je aanmelden voor (ongunstige) regelingen

Het zal niet de eerste keer zijn dat er ondernemers bij ons aankloppen die zich hebben aangemeld voor regelingen zonder dat ze op de hoogte waren van de exacte gevolgen. Met name bij de Kleineondernemersregeling (KOR) in Nederland of in België is dit de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen gebeurt dit veel. In eerste instantie lijkt het voordelig om geen btw aangifte te hoeven doen, maar er zitten ook veel nadelen aan deze regeling.

En na aanmelding kom je er ook niet meer zomaar vanaf. Hetzelfde geldt voor het wel of juist niet op de zaak zetten van een auto. Wat daarin voordelig is hangt af van je persoonlijke situatie, maar je kunt gemaakte keuzes niet altijd zomaar terugdraaien. Lees jezelf dus goed in of laat je hier goed over informeren door ons! Dat geldt overigens voor wel meer regels rondom de boekhouding. Fouten kunnen je bij een controle duur komen te staan.



3. Niet of niet genoeg geld apart zetten voor de aangiftes

Reken jezelf niet te rijk, en geef niet zomaar al het geld uit wat er op je rekening terecht komt. In loondienst houdt je werkgever netjes belasting voor je in en ontvang jij het netto bedrag op je rekening. Als ondernemer moet je zelf die belasting nog afstaan.

Allereerst moet je rekening houden met btw die je moet afdragen. Dat is ook de reden waarom ondernemers altijd in prijzen exclusief btw praten. In onze software zie je bijvoorbeeld altijd al een handig overzicht met de te verwachten btw die je moet betalen of terugkrijgt. Dan kun je daar alvast rekening mee houden en het op een aparte rekening zetten.

Maar misschien nog wel belangrijker: houd rekening met de inkomstenbelasting die je moet betalen. Hoeveel dat is van heel veel factoren afhankelijk: wat is je winst, voldoe je aan het urencriterium, heb je een koophuis, heb je een fiscaal partner, werk je nog in loondienst etc. Via verschillende online tools kun je een grove schatting berekenen. Zorg er dus ook voor de inkomstenbelasting voor dat je altijd een percentage van je omzet opzij zet.


4. Zelf je inkomstenbelasting proberen?

Begin alsjeblieft niet zelf aan het doen van je inkomstenbelasting. Tenminste: als je er geen verstand van hebt en/of het niet leuk vindt om je hierin te verdiepen. De inkomstenbelasting is een vrij complexe aangifte. Wij komen ontzettend vaak fouten tegen in deze aangifte. Daarnaast wordt dan ook niet altijd optimaal gebruikgemaakt van alle fiscale voordelen. Het is dan vrij lastig om deze fouten nog te herstellen. 

Ook krijgen we in de aangifteperiode vele mailtjes van ondernemers in paniek die zelf een poging hebben gedaan maar er niet uitkomen. In zo’n periode nog een boekhouder vinden is een behoorlijke opgave. Voor boekhouders is dit namelijk veruit de drukte periode van het jaar. Als het niet jouw ding is: ga op tijd op zoek naar een boekhouder. Die kan je dan ook gedurende het jaar al helpen om foutjes uit je boekhouding te halen.


5. 100% uitbesteden

Deze laatste valkuil klinkt misschien een beetje gek. Want waarom zou het een probleem zijn als je ervoor kiest om volledig uit te besteden naar een expert? Nou, meer dan je denkt. 

Regelmatig spreken we ondernemers die netjes al hun bonnen in een map aanleveren bij de boekhouder. Het nadeel daarvan is echter dat ze in veel gevallen dan nog “0” zicht hebben op hun eigen financiën. Ze weten wel wat er ongeveer op hun bankrekening staat, maar hoeveel omzet, kosten en dus winst ze hebben daarvan hebben ze géén idee. Onthoud dat het goed bijhouden van je boekhouding niet alleen een ‘moetje’ is voor de Belastingdienst, maar dat het je ook heel veel inzicht geeft in je onderneming. Zie het als Google Analytics.

Kijk op z’n minst 1x per maand naar je cijfers om te zien of je bedrijf (financieel gezien) nog op schema ligt. Alleen dan kun je bijsturen om zo verder te groeien.

Bron: Hellomentorr

12 weergaven
bottom of page