top of page

BTW aangifte in een notendop

De btw-aangifte heet ook wel aangifte omzetbelasting. Belasting over de toegevoegde waarde, btw, zit op producten en diensten. Je betaalt btw over je omzet. De btw breng je in rekening aan je klant, bovenop de prijs van je product of dienst. Bij de aangifte draag je de van de klant ontvangen btw af aan de Belastingdienst. Door jou betaalde btw aan leveranciers mag je hier van aftrekken. Dat heet aftrek van voorbelasting. Als ondernemer moet je aangifte omzetbelasting doen. Hoe vaak per jaar doe je aangifte en hoe werkt het?

Ondernemer voor de btw

Na de inschrijving van je bedrijf in het Handelsregister van KVK ontvang je van de Belastingdienst een brief. Hierin staat of je ondernemer bent voor de btw en hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen.

Eerste btw-aangifte

Ook als je nog geen omzet hebt moet je aangifte doen. De eerste btw-aangifte is nog vaak op papier. Bij de formulieren van de Belastingdienst ontvang je een toelichting. Je volgende belastingaangiftes doe je digitaal.

Aangifte doen

De btw-aangifte doe je digitaal via het beveiligde gedeelte van Belastingdienst.nl. Je ontvangt hiervoor inloggegevens van de Belastingdienst. Misschien kun je de aangifte ook doen met je eigen boekhoudsoftware. Ook is het mogelijk de aangifte uit te besteden aan je Admi-Account.

Wanneer aangifte doen

Voor de meeste ondernemers geldt een btw-aangifte per kwartaal. Het kan ook zijn dat je per maand of per jaar aangifte moet doen. Dit hangt af van de hoogte van je omzet. Ook als je in een periode geen omzet hebt, moet je aangifte omzetbelasting doen. Voor de uiterste datum waarop je aangifte moet doen, geldt het volgende:

  1. Maand- en kwartaalaangifte De aangifte doe je uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet. De aangifte over februari doe je dus uiterlijk 31 maart. De aangifte over het eerste kwartaal doe je uiterlijk 30 april.

  2. Jaaraangifte De aangifte doe je voor 1 april van het eerstvolgende jaar.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je helpen herinneren om tijdig aangifte te doen. Bijvoorbeeld de app BTW-Alert en een herinneringsmail via het beveiligde gedeelte van Belastingdienst.nl.

Btw betalen

Voorkom een boete van de Belastingdienst en betaal op tijd als je btw moet betalen.

Kleineondernemersregeling

Is je omzet exclusief btw in een kalenderjaar minder dan 20.000 euro? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je berekent dan geen btw op je leveringen. De btw op kosten (voorbelasting) mag je ook niet aftrekken. Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte te doen. Kijk of de kleineondernemersregeling voor jou interessant is.

Bron: KvK

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page