7 Kinderlijk eenvoudige tips voor het oprichten van een BV
Als ondernemer begint je avontuur bij het kiezen van een juiste vorm voor je onderneming. Na de eenmanszaak is de BV de meest gekozen optie. Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wij geven je in dit artikel een overzicht van alle voor- en nadelen van het oprichten van een BV! Zo heeft jouw ondernemersavontuur een flitsende start met deze 7 eenvoudige tips!
1 Belastingen
Laten we eerlijk zijn: als startend ondernemer kun je beter een eenmanszaak beginnen als je puur kijkt naar de belasting die je moet gaan afdragen. Bij een eenmanszaak kun je namelijk gebruik maken van fiscale voordelen, die je bij een BV niet hebt. Hierdoor betaal je per saldo minder belasting over je winst. Echter: bij hoge winsten (om en nabij de € 100.000) ligt het omslagpunt. Dan kan een B.V. namelijk wel voordeliger worden. Het is dus belangrijk dat je van tevoren inschat wat je aan winst verwacht te gaan draaien. Dat kan je uiteindelijk flink wat te betalen euro’s aan onze blauwe vrienden schelen!
2 Gebruikelijk loon
Als je een BV opricht kom je als directeur in loondienst bij je eigen BV. Dat betekent dat er een salaris vastgesteld moet worden. Hier sta je helaas niet vrij in. Je kunt bijvoorbeeld niet (gemakkelijk) zeggen dat je geen loon hoeft en dit dus ook niet uitkeert. De Belastingdienst kijkt namelijk onder andere naar salarissen van vergelijkbare dienstbetrekkingen. Simpel gezegd: ben je een automonteur in loondienst bij je eigen BV? Dan gaat de Belastingdienst jouw salaris vergelijken met dat van andere automonteurs. Ligt het gemiddelde salaris voor automonteurs op 2.500 euro bruto per maand? Dan zul jij dat ook moeten krijgen van je BV, zelfs als daar geen geld voor is.
Simpel gezegd: je zit bij een BV al snel vast aan vaste lasten die betaalt moeten worden, ongeacht je winst.
3 Even langs de notaris
Voor het oprichten van een BV moet je naar de notaris en dat kost geld. Houd er dus rekening mee dat de opstartkosten van een BV hoger liggen dan bij een eenmanszaak. Daar hoef je namelijk niet voor de naar de notaris. Bij het oprichten van een BV worden enkele zaken vastgelegd in een oprichtingsakte, bijvoorbeeld het aandelenkapitaal, het doel van de rechtspersoon en wie bestuurders en eigenaren zijn.
Tegenwoordig kan het oprichten van een BV redelijk simpel geregeld worden en zelfs voor het aandelenkapitaal heb je niet veel geld nodig. Door het storten van € 1 in de BV als aandelenkapitaal kan het al geregeld zijn.
4 Vergeet de Kamer van Koophandel niet
Naast een bezoekje aan de notaris moet je ook langs de Kamer van Koophandel. Zij schrijven de BV dan in bij het handelsregister en geven je gegevens door aan de Belastingdienst. Na de inschrijving zul je automatisch brieven ontvangen van de Belastingdienst waarin ze vaststellen voor welke belastingen je aangifte zult gaan moeten doen.
5 Aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid is een hot topic als het gaat om ondernemen. Als je een eenmanszaak hebt, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen privé en zakelijk vermogen. Gaat je bedrijf failliet, dan moeten de zakelijke schulden door jou als privépersoon afbetaald worden.
Als je een BV hebt, is zakelijk en privévermogen afgeschermd van elkaar. Dat betekent dat bij een faillissement de zakelijke schulden ophouden te bestaan. Daar zit wil één voorwaarde aan: je moet je als bestuur behoorlijk hebben gedragen. Dat betekent dat je zorgvuldig gehandeld moet hebben.
6 Borgstelling
Een belangrijk aspect van een BV is dat je vaak een borgstelling als privépersoon moet geven als je een lening wilt krijgen. Omdat de leninggever ook vaak bewust is van de beperkte aansprakelijkheid willen ze vaak aanvullende zekerheden. Dat kan in de vorm van een borgstelling van jouzelf als privépersoon.
Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in het begeleiden van ondernemers in zowel eenmanszaken als in BV’s. Daarnaast beslissen veel ondernemers om hun administratie in zijn geheel uit te besteden. Ook hierin ondersteunen wij ondernemers, zodat ze meer tijd hebben om te focussen op het ondernemen zelf. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
7 Meerdere aandeelhouders
Richt je een bedrijf op met het doel om het in de toekomst te verkopen of te verdelen over meerdere personen? Dan is een BV een goede optie. Door het uitgeven van aandelen met of zonder stemrecht en met of zonder winstrecht, kun je maatwerk leveren. Zo kun je bijvoorbeeld investeerders geld laten investeren en ze daar een stuk van de toekomstige winst over teruggeven. Daarnaast kun je dan beslissen of ze ook zeggenschap verkrijgen over het reilen en zeilen van je bedrijf.
Vervolgens is het ook mogelijk om een eventuele bedrijfsopvolging te regelen, zonder dat je meteen het hele bedrijf uit handen geeft. Zo bestaat er bijvoorbeeld de optie om toch nog een deel van de aandelen te behouden en zo toch invloed van betekenis uit te oefenen over het beleid.
Na het lezen van deze handige tips benieuwd welke zaken wij voor je uit handen kunnen nemen?
Comentários