top of page

Mag je reiskosten aftrekken als zzp’er?

Ben jij zzp’er en veel onderweg met de auto of het openbaar vervoer? Dan ben je vast benieuwd of je reiskosten kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. In dit artikel lees je alles over het aftrekken van reiskosten als zelfstandige.

Zijn reiskosten aftrekbaar van je inkomstenbelasting?

Ja, je mag je reiskosten aftrekken als zzp’er. De reiskosten verminderen de winst van jouw onderneming en zodoende betaal je minder inkomstenbelasting.

Openbaar vervoer kosten aftrekken als zzp’er

Als jij met het openbaar vervoer reist als zzp’er, kun je mogelijk je reiskosten aftrekken. Dit kun je doen als je alle bonnen en het bewijs van jouw ritten goed bewaart. Als je met de trein of bus reist kun je via ovchipkaart.nl een uitdraai maken van jouw reisoverzicht dat voldoet aan de regels van de Belastingdienst.

Zakelijke kilometers aftrekken als zzp’er

Als je met de privéauto (geldt ook voor de fiets of een motor/brommer) rijdt als zzp’er, kun je voor zakelijke ritten € 0,19 per kilometer aftrekken, per 1 januari 2023 wordt dit bedrag verhoogt naar € 0,21 per kilometer. Ook als jij een auto huurt, mag je dit bedrag aftrekken. Ook de btw over het onderhoud, reparaties en gebruik is aftrekbaar over het zakelijke gedeelte. Let wel op dat je alle ritten goed administreert.

Bewaar dus goed je (tank)bonnetjes in je administratie. Je mag de reiskosten na afloop van het jaar (naar rato) aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Als je zakelijk rijdt met een privéauto is het wel belangrijk dat je een sluitende rittenregistratie of kilometeradministratie bijhoudt. Daarmee kun je namelijk bij de Belastingdienst aantonen welke kilometers je zakelijk heb gereden en welke privé. Onderaan dit artikel download je een handig sjabloon.

Reiskosten doorbelasten

Hoe zit het als jij jouw reiskosten wilt doorbelasten aan je opdrachtgever? Dan kun je de kosten voor openbaar vervoer opvoeren. In de prijs van vervoersbewijzen in het openbaar vervoer en taxibonnen zit 9% btw. Als jij kunt aantonen dat het een zakelijke rit is geweest, kun je deze kosten terugvorderen bij de Belastingdienst. De kosten exclusief btw kun je weer doorbelasten aan jouw klant.

Dat geldt ook als je een ov-chipkaart oplaadt. Hiervoor moet je wel een persoonlijke kaart hebben waarop je naam, geboortedatum en een pasfoto staan. Bovendien moet je een account hebben op ov-chipkaart of de MoveMove kaart met OV pas in bezit hebben. Je kunt dan een jaaroverzicht uitprinten en bewaren voor de Belastingdienst. Als extra verantwoording tegenover de Belastingdienst kun je kiezen voor een agenda of afsprakenboekje.

Bron: ikwordzzper

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page